Örgü Malzemeleri
El işlerini sevenlerin ve yeni bir hobi edinmek isteyenlerin en çok başvurduğu etkinlik örgüdür. Günümüzde özellikle kadınlar için hoş bir hobi halini almış olan örgü, aslında teknolojinin gelişmesi ile seri üretime geçilmeden önceki zamanlarda giysi ihtiyacını gidermek için ortaya çıktı. İnsanın en temel gereksinimlerinden biri olan giyinerek vücudu örtme, yüzyıllar önce kumaşların tutturulması ve ipliklerin birleştirilmesi ile gerçekleştiriliyordu. Örgü örmenin amacı eski çağlarda şiş ile tığ gibi örgü malzemeleri kullanılarak ipliklerden ilmek oluşturmak ve bu ilmeklerden bir tekstil ürünü meydana getirmekti. Şimdilerde ise örgü örmek ana ihtiyaçları karşılamaktan çok dekoratif ürünler üretmek ve keyifli bir hobi edinmek için yapılıyor. Bu hobinin gerçekleştirilmesi için ise belli malzemeler gerekli. Örgüyü gerçekleştirmenin koşulu olan örgü malzemeleri; örgü ipleri, örgü şişleri, örgü tığları ile örgü iğneleri ve örgüyü tamamlayan örgü yardımcı aparatları şeklinde sıralanabilir.
El Örgü İpleri
Örgü malzemelerinin başında gelen örgü ipleri hayvansal, bitkisel ve sentetik ipler olarak üç grupta toplanabilir. Hayvansal örgü ipleri hayvan yününden elde edilen örgü materyalleridir. Bu yünlerden örülmüş tekstil ürünleri çok dayanıklı olduklarından yıllarca kullanılabilir. Yün örgü ipleri sıcak tutma özellikleri sayesinde çoğunlukla kışlık giysilerin örülmesinde kullanılır. Kaşmir yünü, alpaka yünü, merinos yünü ve tiftik yünü hayvansal ip çeşitleridir. Ayrıca ipek iplikler de ipek böceği kozalarından elde edildiği için hayvansal yünlere girer.
Bitkisel örgü ipleri pamuk, kenevir ipi ve bambu iplerden oluşmakla birlikte kâğıt ipler ve rafya ipler ile penye ipler de bu örgü ipi sınıfına girerler. Bitkisel örgü ipleri tamamen bitkilerin liflerinden üretilir. Pamuk iplerle örülmüş bir ürün suyla temas ettiğinde suyu emer. Bu nedenle kış mevsimi için örülecek kıyafetlerde pamuk ip kullanılması tavsiye edilmez. Pamuk ipler, özellikle son yıllarda yaygınlaşan amigurumi malzemeleri arasına girmiştir ve bu bebekler sağlıklı bir materyal olan pamuk ipliklerden yapılmaktadır.
Çok yumuşak bir dokusu olan kenevir ipliği ile kazak ve palto gibi ürünler yapılmaktadır. Örgü tepsi malzemeleri ile örgü çanta malzemeleri arasında sıkça rastlanan kâğıt ipler ve rafya ipler daha çok dekoratif ürünlerin yapımında kullanılır. Palmiyeden elde edilen bu sert iplerle çanta, tepsi, şapka, cüzdan, kemer, sepet, Amerikan servis ve telefon kılıfı gibi ürünler örülebilir.
Sentetik ya da bir diğer adıyla elyaf örgü ipleri, insan yapımı olup maliyeti bitkisel ve hayvansal ipliklerden çok daha ucuza mal olduğu için uygun fiyatlara satılırlar. Sentetik iplerden en çok kullanılanları akrilik ve polyester örgü ipleridir. El örgü iplerinde en çok tercih edilen Nako, Alize, Himalaya, Anchor ve Hobipop markalarının üretimleridir.
Örgü Şişleri ve Örgü Tığları
Örgü örmek için iki temel malzemeye ihtiyaç vardır. Bunlardan ilki örgü ipi iken ikinci gereksinim duyulan materyal örgü şişleri ya da örme tekniğine göre örgü tığları olmaktadır. Örgü şişleri malzemelerine göre ahşap, plastik ve metal şişler olarak ayrılır. Ayrıca cam ve reçineden yapılan örgü şişlerini de piyasada bulmak mümkündür. Ahşap örgü şişleri ile yumuşak dokulu ve pürüzsüz bir sonuç ortaya çıkar. Bu kaliteli şişlerin fiyatları diğerlerine göre daha yüksektir. En uygun fiyatlı şişler ise plastik örgü şişleridir. En sık tercih edilen metal örgü şişleridir ve bu şişler uzun süreli kullanım sunan dayanıklı örgü malzemelerindendir. Örgü şişleri ayrıca misinalı ya da telli şişler ile düz ve çift taraflı şişler olarak sınıflanır. Örgü şişlerinde tavsiye edilen Kartopu, Hobipop, Pony ve Ercü markalarının ürünlerdir.
Örgü tığları ise başka bir örgü tekniğini yapmanızı sağlar. Tığ işi denilen bu teknik ucu kıvrık ve kısa bir metalden yapılan tığlarla gerçekleştirilir. Tığın ucu kıvrık olmasının nedeni ipi kolayca alabilmek ve ilmek oluşturmaktır. Örgü tığları genellikle metal malzemelerden yapılır ve kimilerinin tutma yerleri tığ örgüsünün kolay yapılabilmesini sağlayan plastikle kaplıdır. Örgü tığlarında popüler markalar Tulip, Shuma ve farklı boyutlardaki değişik renklere sahip Hobipop tığlarıdır.