x
Sıralama seçin

Punch Malzemeleri

Yüzyıllardır bilinen ve son dönemlerde yeniden trend olan punch ya da bir diğer adı ile punch iğnesi kumaş üzerine işleme yapma tekniklerinden biridir. Bu teknik ile kasnağa gerilen kumaşa işlenen desenler üç boyutlu bir görünüm kazanır. Farklı bir nakış türü olan punch ya da dilimizdeki telaffuzu ile panç birtakım gereçler yardımı ile yapılabilir. Yani punch nakışı malzemeleri özel olarak üretilir ve bu malzemeler dışında kullanılan aletler ile gereçler istenilen sonuca ulaşmanızı sağlayamaz.


Punch yapabilmek için öncelikli olarak punch iğnesine ihtiyaç vardır. Fakat punch için gerekli malzemeler sadece punch iğnesi ile sınırlı değildir. Delme iğnesi de denilen bu iğne punch makinesinin içine takılır. Dolayısıyla bir punch makinesi de edinmeniz gerekir. Bu makine punch malzemeleri toptan alındığında tüm diğer aparatlarla birlikte set dahilinde gelir. Toptan punch malzemeleri almak isterseniz tavsiyemiz punch telleri, punch iğne uçları ve punch makinesinin bir arada olduğu Kartopu punch iğnesi seti olacaktır. Ayrıca punch kasnağı da edinmeniz işinizi kolaylaştırır ve doğru sonucu almanızı sağlar.


Punch iğnesi ve punch kasnakları punch yapmak için gerekli olan malzemelerin başında gelse de ihtiyaç duyulan bir diğer ürün de punch kumaşlarıdır. Punch kumaşları delme işleminin gerçekleştirilebilmesini sağladıkları için kolay kullanım sunar. Aynı zamanda punch yapımına özel olarak tasarlanan punch ipleri ve punch yapıştırıcıları da bu etkinliği tamamlayan ürünlerdir. 

Punch Malzemesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yastık, duvar süsü, örtü ve daha birçok ürünün üzerine işleyebileceğiniz punch nakışı için kit halinde satılan setleri tercih etmeniz önemlidir. Bu setlerin içinde birbirine uyumlu olan ip, iğne ve kumaşları bulmanız mümkün. Punch iğnelerinin kalınlığı ile ipin kalınlığı uyumlu olmazsa nakışınız şık durmayacaktır. Ayrıca punch ipleri ve iğnelerin kalınlığını belirleyen unsur da seçtiğiniz desen olacaktır.


Punch nakışı yapımında kullanacağınız kumaşlar monk bezi adı verilen kumaşlardır. Aynı zamanda fazla esnemeyecek keten ve çuval kumaşları da seçilebilir. Burada kumaşın iğne ve iplikler ile uyumlu olmasına da dikkat edilmelidir. Punch iğnesi mutlaka kumaşın deliklerinden geçebilmeli ve iplik kumaşta potluk yapmamalıdır. Aynı zamanda punch kasnağı kumaşın kaymasına izin vermemeli ve kumaş kasnağa gergin olarak tutturulmalıdır. Bu da kasnağın ve kumaşın uyumlu şekilde seçilmesi ile mümkündür. 

Punch Nasıl Yapılır?

Punch nakışı ya da punch iğnesi yapmanın temel mantığı kumaşın özel bir punch ya da Türkçe okunuşu ile panç malzemesi olan iğne ile delinmesine dayanır. Yani klasik nakış tekniğinde olduğu gibi punch yaparken kumaş dikilmez. Bunun yerine delikli bir yapısı olan punch iğnesinin ucuna set içinden çıkan teller yardımı ile punch ipliği geçirilir. İlk adımda yapılması gereken bu ip geçirme işleminden sonra punch kumaşını kasnağa geçirmeniz şarttır. Bu kumaşlar fazla esneme yapmadığı için işlemin kolayca gerçekleştirilmesine olanak verir. Kasnağa geçirdiğiniz ve gergin durumda bulunan punch kumaşına seçtiğiniz deseni çizmeniz gerekir. Desen çizmek nakışın düzgün görünmesine yardımcı olur.


Punch yapmanın en önemli püf noktası kumaşın tersinden işlenmesidir. Yani kasnağın iç kısmından iğne ile işlem yapmanız önemlidir. Yoksa desen ters çıkacak ve görünmesini istemediğiniz ipler desenin üzerinde kalacaktır. Punch yaparken iğnenin ucunu ilerleyeceğiniz yöne doğru çevirmeniz de atlamamanız gereken bir husustur.

Punch nakışında çizdiğiniz desenin dış hattından başlamanız gerekir. Önce dış hattın nakışını tamamlayıp sonra desenin içini doldurmanız temel prensibiniz olsun.


Punch nakışı yaparken fark edeceğiniz nokta nakışın başlangıcında ve sonunda punch ipliğine düğüm atılmadığıdır. İpler düğümsüz olduğu için nakışınız sökülebilir. Nakış bittiğinde özellikle yıkama sırasında nakışların sökülmemesi ve işlemin bozulmaması için punch yapıştırıcıları kullanarak ipleri sabitleyebilirsiniz. Yapıştırma işlemini ise kasnağın ters yönünden yapmanız önemlidir. Yapıştırma işleminden sonra yaklaşık yarım saat nakışın kurumasını bekleyin. Böylece daha sert ve sağlam bir punch nakışına sahip olursunuz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.